WORLDCOOK'S REIZEN - MEERSSEN (Nederland)
Recepten uit Nederland Reizen naar Nederland Reizen naar andere landen

Meerssen is een heel mooi dorp in het zuiden van Nederland, en ik ben er niet heengereisd, want ik woon er (vroeger reisde ik er wel heen). Het ligt vlakbij Maastricht, om precies te zijn 6 treinminuten ervandaann. Het ligt temidden van heuvels, velden en bossen en is een ideaal vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten. Meerssen ligt aan de oevers van de rivier de Geul. Vandaag de dag is het nog maar een smal stroompje, maar in de loop van de eeuwen heeft het wel het hele Geuldal uitgeslepen; en het is nog steeds de snelst stromende rivier van Nederland.
Meerssen als gemeente heeft nog een aantal andere kleine dorpjes opgeslokt, en strekt zzich nu helemaal uit naar Geulle aan de Maas. Het bestaat al sinds de Romeinse tijd. In het midden staat een prachtige basiliek, die al van ver af oprijst. Het werd in 800 gebouwd en is al een aantal keren verwoest en weer gerestaureerd.
De Geul loopt onder andere door het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek, het "moeras" (de letterlijke betekenis van het woord broek) van Meerssen. Het is er wel vochtig maar gelukkig geen moeras meer. Dit was in de jaren 30 een landbouwgebied, voor werkverschaffing in tijden van crisis, maar nu mag de natuur er zijn vrije gang gaan en is er bijna geen landbouw meer. Wel wordt er veel gewandeld, gefietst en gekampeerd en lopen er Galloways rond. Die zijn uitgezet, en in het wild vind je onder andere reeŽn, dassen, vossen, vele soorten knaagdieren, marters, en een groot aantal vogels. En ons gezin met hond, niet te vergeten.

In Maastricht, een mooi uitstapje vanuit Meerssen, hebben we een boottocht op de Maas gemaakt, en de grotten in de Sint Pietersberg bezocht. Daar zagen we de schildering die boven op de foto staat. Hij is echter niet echt prehistorisch; hij is in de twinstigste eeuw gemaakt door mensen die stenen uithakten. Ooit stonden er zeer waardevolle spullen in deze grotten: in de Tweede Wereldoorlog heeft men hier beroemde schilderijen uit het Rijksmuseum in Amsterdam verborgen, omdat dat gesloten moest worden.
Het weer in Nederland is nogal wisselvallig, zoals iedereen weet, maar toen wij in het buitenland woonden was dit af en toe nogal moeizaam, omdat we nooit wisten wat voor kleding we mee moesten nemen. Soms is het met Kerst 15 graden, terwijl er dan weer met Pasen een dik pak sneeuw ligt.
De Galloway runderen, die rondom ons huis rondwandelen, schijnen er niet al teveel last van te hebben.

Click for larger size beauty

Hieronder een paar voorbeelden van bloemen uit de omgeving; door op de foto's te klikken krijg je een grotere afbeelding.


Klik voor meer Nederlandse bloemen