Recepten
uit Israël


Duitse
recepten



Recepten uit
Beieren
 
 

Rugelach

 

Lebkuchen

  • 200 GRAM BLOEM
  • 100 GRAM BOTER, zacht
  • 100 GRAM ROOMKAAS
  • 75 GRAM SUIKER
  • 50 GRAM ROZIJNEN
  • 1/2 THEELEPEL KANEEL
  • 50 GRAM AMANDELSPIJS
 

Roer de boter en de roomkaas door elkaar. Roer langzaam de bloem erdoor en kneed nog een minuutje. Zet het deeg minstens een uur in de koelkast. Meng de rozijnen met de amandelspijs, de kaneel en 50 gram suiker. Rol het deeg uit en snijd er driehoekjes van. Verdeel het rozijnenmengsel over de driehoekjes en rol ze op als croissants. Bestrooi ze met suiker en bak ongeveer een kwartier op 175 graden.

Dit zijn Joodse koekjes, die worden geserveerd op het feest van Chanukah. Het deeg moet koel blijven terwijl je het bewerkt. In Bangladesh is dat nagenoeg onmogelijk, en ondanks dat ik het twee keer tussendoor in de koelkast terugzette, werden het toch een beetje rare koekjes, maar niet minder lekker.

Meng ei, suiker, honing, bloem, kruiden en schilletjes en kneed dit mengsel goed. Zet het deeg twee uur in de koelkast; rol het uit en snijd er vierkante of rechthoekige koekjes van. Bak de koekjes een kwartier op 160 graden en laat ze afkoelen. meng de poedersuiker met een beetje water tot een mooi glazuur en bestrijk de koekjes ermee. Garneer met een schilletje.

Op 9 november viert Duitsland Noodlotsdag of “Schicksalstag”. Er zijn meer historische gebeurtenissen die aan de basis liggen van deze dag, een ervan de onttroning van Keizer Wilhelm II in 1918. Klik op culinaire kalender voor meer links tussen recepten en wereldwijde geschiedenis.

Het is niet helemaal duidelijk waar het woord "leb" vandaan komt; het kan zijn afgeleid van het Latijnse woord "libum" (platte koek) of van het Duitse woord voor leven, omdat de koek in de Middeleeuwen wel aan vroedvrouwen en zieken werd gegeven. Het recept lijkt erg op de Nederlandse taai-taai.