WORLDCOOK'S REIZEN - KUALA LUMPUR (Maleisië
Recepten uit Maleisië Reizen naar Maleisië Reizen naar andere landen

Kuala Lumpur hotels

Kuala Lumpur werd gevestigd rond 1857 en is daarom een van de meer recente Aziatische hoofdsteden. 80 mijnwerkers van tinmijnen kwamen hier aan in Chinatowndeze modderige bijeenvloeiing (de letterlijke betekenis van Kuala Lumpur) en aangezien er grote hoeveelheden tin werden geëxporteerd, werd de stad rijk en groeide snel. Vandaag de dag is er geen modder meer, en overal zie je hoogbouw, goed georganiseerde wegen en winkels. De stad is gestructureerd en schoon, en ziet er modern uit. Er zijn wel oude delen, maar die springen niet zo in het oog. Chinatown is ook heel levendig. In Petaling straat vind je een nachtmarkt waar de verkopers hun waren op straat uitspreiden.
Bijna 30% van de Maleisische bevolking is Chinees, en zijn hier vaak al sinds de vijftiende eeuw. 10% van de bevolking is Indiaas. Maleisië heeft 20 miljoen inwoners, en de bevolking is dus een kleurrijk geheel. Moslimvrouwen dragen een hoofddoek, maar vaak is deze vrolijk gekleurd en de eindjes zijn onder hun blouse gestopt. Men eet geen varkensvlees, zelfs in de Chinese keuken wordt het hier niet gebruikt, maar aan de andere kant drinken veel mensen bier op de terrasjes en is alcohol overal verkrijgbaar. We zahen veel groepen jongeren ook een "meter bier" drinken, een lange glazen kolom vol met het goudgele vocht, en je vraagt je af of ze daarna nog recht konden lopen.
Op Dataran Merdeka (Onafhankelijkheidsplein) was vroeger de Britse Koloniale Club (Selangor Turf Club) waar alleen witte mannen mochten cricketen en zuipen. Na 1957 was Maleisië onafhankelijk, en veranderde dat.
Aan de andere kant van de straat vind je het Sultan Abdul Samad gebouw, dat in 1897 gebouwd werd en waarvan de architectuur gebaseerd is op verschillende stijlen. Vroeger was dit het centrum voor de Britse Koloniale Administratie, nu zit daar het Hooggerechtshof.
In Kuala Lumpur vind je niet alleen veel grote gebouwen, maar ook tuinen zoals de orchideeëntuin en de hibiscustuin. Dichtbij de Lake Gardens staat het Parlementsgebouw, en dit is een van de mooiste groenste gebieden van Kuala Lumpur, of KL zoals de inwoners hun stad noemen.

Hibiscus garden

In KL vind je twee (of eigenlijk drie, want Petronas Towers bestaat uit twee torens) beroemde torens: de Petronas Torens en de ]menara Torens. De laatste is de grootste van Azië, ten minste toen wij er waren in 2006, met zijn 421 meter. Bovenop zit een Mac Donalds. Als je de Petronas Torens wilt beklimmen, moet je er vroeg bij zijn de tickets zijn gratis maar er is een beperkte oplage en je moet vroeg in de ochtend je kaartje halen.

Menara TowerView from Petronas towersPetronas towers

Huge shopping mallsShoppen is voor veel mensen een van de belangrijkste attracties. Je kunt de hele dag bezig zijn, want Kuala Lumpur heeft een ontelbaar aantal winkels en winkelcentra, sommige winkelcentra zo groot als dorpen+ onder de Petronas Torens is een heel groot winkelcentrum. Elk winkelcentrum heeft restaurants en bars, en op elke hoek een flappentapper, zodat je niets hoeft te missen dat in de aanbieding is.
Tussen het stadscentrum en het vliegveld ligt Putraya (genoemd naar een Maleisische prime minister Putra) en dit is het nieuwe administratieve centrum van de federale regering. Het ligt in een model tuinstad en heeft ultramoderne multimedia technieken (of dat inmiddels nog zo is, weet ik niet, de techniek verandert natuurlijk snel). Er is een tweelingstad die "Cyberjaya" heet. De steden beslaan 40,000 hectare en zijn gebouwd voor 330.000 mensen, hetgeen best veel is als je bedenkt dat er in Kuala Lumpur in totaal zo'n 1,8 miljoen mensen wonen.
In Maleisië kun je natuurlijk ook heerlijk eten. Sommige recepten lijken Indiaas, anderen Chinees. Overal zie je voedselstalletjes. Roti Canai is populair voor ontbijt en lunch en wordt vaak geserveerd in een bananenblad. De Nonya keuken (de letterlijke betekenis van het woord Nonya is vrouw in het Chinese Hokkien dialect en het refereert hier aan Maleisische vrouwen van respectabele sociale afkomst, die vijf eeuwen geleden trouwden met Chinese zakenmannen) kent een combinatie van Maleisische en Chinese invloeden.
Er wordt veel geroerbakt en specerijen worden gebruikt, vaak fijngemaakt met een vijzel. Vis, inktvis en garnalen staan regelmatig op het menu. Heel populair is laksa, noedels in een pittige kokossoep met garnalenpasta (belachan), garnalen, citroengras en kip. Ofschoon laksa duizend betekent, en dit het aantal ingrediënten zou moeten zijn, valt dat eigenlijk wel mee, en de meesten zijn specerijen. In de Maleisische keuken wordt ook wel sambal gebruikt en veel limoen. Nonya eten is heel bekend geworden, tot in Manhattan heb je Nonya restaurants.


Voor heerlijke Maleisische gerechten, klik HIER of op de foto's hieronder

Papaya saladeBergedel daging (meat patties)LaksaAyam golekAyam masak merah (chicken in coconut tomato sauce) xthumbnail-orig-image=